www.babycentar.ba

Telefon: 033 260 725 ili e-mail: info@babycentar.ba

Koncentracija djeteta

Koncentracija djeteta1

Biti koncentisan znači usmjeriti svoje misli na neki zadatak. Kocnentracija je jedna od osnova učenja. Izuzetno je važno vježbati koncentraciju. Djeca sa slabijom koncentracijom u školi postižu lošiji uspjeh. Koncentracija nije jednostavna sposobnost, ona u sebi sadrži mogućnost da se usredotočimo, uvidimo i nereagiramo na distrakcije, odgodimo nagradu i reguliramo impulsivne emocionalne odgovore. I sasvim mala djeca mogu svoje misli usmjeriti na neki zadatak na neko vrijeme. Njihov period koncentracije je kraći nego kod starije djece i odraslih, ali ipak postoji..

Opširnije: Koncentracija djeteta

Razvoj privrženosti

U ovom smislu privrženost se odnosi na jaku emocionalnu vezu između djeteta i onoga tko se brine o njemu, najčešće roditelja ili skrbnika. Dijete može razviti zdravu ili nezdravu privrženost, zavisno od njegove uže okoline.

Ispitivači su odredili karakteristike djece koja su razvila zdravu ili nezdravu privrženost.

Zdrava privrženost: Djeca koriste odraslu osobu kao bazu iz koje istražuju svijet, sigurna su u majčinu ljubav, na odvajanje od majke reagiraju s manje straha, pokazuju više istraživalačkih ponašanja, bolje rješavaju probleme, imaju bolje vršnjačke odnose, kad odrastu sretniji su u vezama, veze duže traju, te imaju povjerljive prijatelje.

Opširnije: Razvoj privrženosti

Razvoj djeteta

Teorija dječjeg razvoja govori prvenstveno o ovisnosti odnosa majka-dijete na kasniji razvoj djeteta.
U prvoj fazi (do 6 mjeseci starosti) dijete, prvo refleksno, a kasnije svojom voljom priziva one koji mogu zadovoljiti njegove potrebe (a to je najčešće majka). Ako majka ne reaguje na signale prizivanja od strane djeteta - dolazi do djece koja ne umiju voljeti čak ni u odraslom dobu. Zato je nužno da majka odmah reaguje na signale djeteta.
U drugoj fazi razvoja odnosa s majkom (od 6 mjeseci do 3 godine starosti) dijete je snažno vezano uz majku, i boji se odvajanja od majke, u tom dobu djecu treba dosljedno nagrađivati ili kažnjavati.
U trećoj fazi, ukoliko su dvije prve faze “pravilno” prevladane, dolazi do razvijanja partnerskog odnosa između majke i djeteta, te takvo dijete ima predispozicije za “normalan” odnos u životu uopće.

Opširnije: Razvoj djeteta

Razvoj socijalnih odnosa

razvoj socijalnih odnosa

Socijalni odnosi podrazumjevaju emocionalne, te kognitivne vještine i ponašanja koja su potrebna za snalaženje u socijalnim situacijama, s tim da prikladnost vještina i ponašanja ovisi od situacije do situacije. Razvoj socijalnih odnosa kod djeteta je postupan, dijete započinje socijalne odnose sa okolinom najprije izražavajući svoje potrebe, te se pri tom između djeteta i njegovih najbližih uspostavlja snažna povezanost, značajna za njegov dalji razvoj.

Vremenom razvoj socijalnih odnosa kod djeteta postaje sve intenzivniji, te dijete postaje sposobno ostvarivati socijalne interakcije i sa drugima, izvan kruga njegovih najbližih. Rastom djeteta sve važniji ostaju odnosi sa njegovim vršnjacima, igre između djece postaju sve složenije i interaktivnije, i počinju se sklapati i prva prijateljstva. Dijete na temelju reakcija drugih na vlastita ponašanja i emocionalna izražavanja uči koje su reakcije prikladne u pojedinoj situaciji, a koje to nisu. Na taj način uči kontrolisati vlastito ponašanje i prilagođavati ga okolnostima. Dijete uči i na temelju  posmatranja drugih, te i na taj način stiče spoznaje, vještine i znanja koja nadilaze vlastito iskustvo.

Dijete na taj način postaje osjetljivije ma emocionalna stanje drugih, te razvija mogućnost razumjevanja situacije u kojoj se nalazi neko drugi, i način njegovog gledanja. Ove osobine potiču i uspostavljenje kontrole nad vlastitim ponašanjem.

Opširnije: Razvoj socijalnih odnosa

Vi ste ovdje: Home Savjeti Razvoj djeteta

Brzi kontakt

BabyCentar.ba

Tel: (+387) 33 260-725
Fax: (+387) 33 260-725
Email: info@babycentar.ba
Website: www.babycentar.ba

Partneri

TagCloud

bebe, djeca, roditelji, babycentar, philips, avent, duda, igračke, kolica