www.babycentar.ba

Telefon: 033 260 725 ili e-mail: info@babycentar.ba

Razvoj socijalnih odnosa

razvoj socijalnih odnosa

Socijalni odnosi podrazumjevaju emocionalne, te kognitivne vještine i ponašanja koja su potrebna za snalaženje u socijalnim situacijama, s tim da prikladnost vještina i ponašanja ovisi od situacije do situacije. Razvoj socijalnih odnosa kod djeteta je postupan, dijete započinje socijalne odnose sa okolinom najprije izražavajući svoje potrebe, te se pri tom između djeteta i njegovih najbližih uspostavlja snažna povezanost, značajna za njegov dalji razvoj.

Vremenom razvoj socijalnih odnosa kod djeteta postaje sve intenzivniji, te dijete postaje sposobno ostvarivati socijalne interakcije i sa drugima, izvan kruga njegovih najbližih. Rastom djeteta sve važniji ostaju odnosi sa njegovim vršnjacima, igre između djece postaju sve složenije i interaktivnije, i počinju se sklapati i prva prijateljstva. Dijete na temelju reakcija drugih na vlastita ponašanja i emocionalna izražavanja uči koje su reakcije prikladne u pojedinoj situaciji, a koje to nisu. Na taj način uči kontrolisati vlastito ponašanje i prilagođavati ga okolnostima. Dijete uči i na temelju  posmatranja drugih, te i na taj način stiče spoznaje, vještine i znanja koja nadilaze vlastito iskustvo.

Dijete na taj način postaje osjetljivije ma emocionalna stanje drugih, te razvija mogućnost razumjevanja situacije u kojoj se nalazi neko drugi, i način njegovog gledanja. Ove osobine potiču i uspostavljenje kontrole nad vlastitim ponašanjem.

 Druženjem dijete uči načine igranja, sudjelovanja, kako se treba ponašati ono, a kako drugi, itd. Djeca se međusobno razlikuju u socijalnom ponašanju i u socijalnoj kompetenciji, tako kod djece imamo različite potrebe za socijalnom stimulacijom, neka su djeca društvenija od druge, neka vole biti više sama, neka manje.

Dok pojedina djeca lako uspostavljaju socijalne odnose, drugoj to ide malo teže (sramežljiva, agresivna, impulsivna djeca). Rješavanje problema u socijalnim odnosima zavisi od prirode problema i zahtjeva pojedinačni pristup.

Vi ste ovdje: Home Savjeti Razvoj djeteta Razvoj socijalnih odnosa

Brzi kontakt

BabyCentar.ba

Tel: (+387) 33 260-725
Fax: (+387) 33 260-725
Email: info@babycentar.ba
Website: www.babycentar.ba

Partneri

TagCloud

bebe, djeca, roditelji, babycentar, philips, avent, duda, igračke, kolica