www.babycentar.ba

Telefon: 033 260 725 ili e-mail: info@babycentar.ba

Razvoj djeteta

Teorija dječjeg razvoja govori prvenstveno o ovisnosti odnosa majka-dijete na kasniji razvoj djeteta.
U prvoj fazi (do 6 mjeseci starosti) dijete, prvo refleksno, a kasnije svojom voljom priziva one koji mogu zadovoljiti njegove potrebe (a to je najčešće majka). Ako majka ne reaguje na signale prizivanja od strane djeteta - dolazi do djece koja ne umiju voljeti čak ni u odraslom dobu. Zato je nužno da majka odmah reaguje na signale djeteta.
U drugoj fazi razvoja odnosa s majkom (od 6 mjeseci do 3 godine starosti) dijete je snažno vezano uz majku, i boji se odvajanja od majke, u tom dobu djecu treba dosljedno nagrađivati ili kažnjavati.
U trećoj fazi, ukoliko su dvije prve faze “pravilno” prevladane, dolazi do razvijanja partnerskog odnosa između majke i djeteta, te takvo dijete ima predispozicije za “normalan” odnos u životu uopće.

Za razvoj djeteta bitno je reagirati (pravovremeno i dosljedno) na signale koje dijete upućuje, postići kod djeteta osjećaj sigurnosti, kontrole nad svojim životom, strpljenje u odnosima sa djecom, omogućiti djetetu slobodno kretanje, u kojem će ono zadovoljiti i osnovnu potrebu za igrom.

Vi ste ovdje: Home Savjeti Razvoj djeteta Razvoj djeteta

Brzi kontakt

BabyCentar.ba

Tel: (+387) 33 260-725
Fax: (+387) 33 260-725
Email: info@babycentar.ba
Website: www.babycentar.ba

Partneri

TagCloud

bebe, djeca, roditelji, babycentar, philips, avent, duda, igračke, kolica