www.babycentar.ba

Telefon: 033 260 725 ili e-mail: info@babycentar.ba

Razvoj privrženosti

U ovom smislu privrženost se odnosi na jaku emocionalnu vezu između djeteta i onoga tko se brine o njemu, najčešće roditelja ili skrbnika. Dijete može razviti zdravu ili nezdravu privrženost, zavisno od njegove uže okoline.

Ispitivači su odredili karakteristike djece koja su razvila zdravu ili nezdravu privrženost.

Zdrava privrženost: Djeca koriste odraslu osobu kao bazu iz koje istražuju svijet, sigurna su u majčinu ljubav, na odvajanje od majke reagiraju s manje straha, pokazuju više istraživalačkih ponašanja, bolje rješavaju probleme, imaju bolje vršnjačke odnose, kad odrastu sretniji su u vezama, veze duže traju, te imaju povjerljive prijatelje.

Razvoj privrzenosti2

Izbjegavajuća privrženost: Djeca ne vole kontakt kožom-na-kožu, grljenje, maženje, takva djeca pokazuju malo ili nimalo opreznosti pred strancima i postaju uznemireni tek kad ostanu sami, pokazuju manjak suradnje, istraživalačkog ponašanja i empatije, izbjegavaju emocionalne odnose.

Nezdrava privrženost: Djeca su nesigurna i bojažljiva, sve odrasle figure doživljavaju kao nepouzdane.

Tok razvoja privrženosti:

0-6 sedmica – faza predprivrženosti: Dijete prepoznaje miris i glas majke (skrbnika), ali podjednako reagira na sve osobe u svojoj okolini, dijete okolini upućuje različite "signale privlačenja" (grljenje, praćenjem pogledom, smiješak), dijete se umiruje i utješi kad ga se primi u naručje, gladi i govori mu se tihim glasom, ali mu je još svejedno koja to osoba radi.

Razvoj privrzenosti3

6 sedmica - 6 i 8 mjeseci – faza nastajanja privrženosti: Dijete počinje iskazivati drugačije reakcije prema "najvažnijoj osobi" (skrbniku) nego prema ostalima, više interakcije i upućivanja smiješaka usmjerava prema skrbniku nego prema ostalima, brže se umiruje i prestaje plakati u naručju skrbnika, još ne pokazuje nikakav strah ili prosvjed pri odvajanju od skrbnika.

6 ili 8 mjeseci -18 ili 24 mjeseca – faza jasno izražene privrženosti: Započinju znakovi jasno izražene privrženosti u obliku prosvjeda zbog odvajanja i straha od nepoznatih ljudi, skrbnik može najbolje i najbrže utješiti i umiriti dijete uznemireno zbog odvajanja, i to već samom svojom nazočnošću i dodirom, dijete pokazuje sigurnost i hrabrost istraživanja okoline u blizini skrbnika.

18 mjeseci- 2 ili 3 godine – faza recipročnog odnosa: U spoznajnom razvoju započinje primjena predodžbi i govora te dijete postupno počinje razumijevati privremenost odvajanja, osobito ako mu skrbnik kratko i jasno rastumači razlog odvajanja i kako će dijete i s kim provoditi vrijeme odvojenosti, prosvjed zbog odvajanja postupno se smanjuje i većina djece s navršene tri godine može podnijeti privremenu odvojenost od skrbnika.

Vi ste ovdje: Home Savjeti Razvoj djeteta Razvoj privrženosti

Brzi kontakt

BabyCentar.ba

Tel: (+387) 33 260-725
Fax: (+387) 33 260-725
Email: info@babycentar.ba
Website: www.babycentar.ba

Partneri

TagCloud

bebe, djeca, roditelji, babycentar, philips, avent, duda, igračke, kolica