www.babycentar.ba

Telefon: 033 260 725 ili e-mail: info@babycentar.ba

Koncentracija djeteta

Koncentracija djeteta1

Biti koncentisan znači usmjeriti svoje misli na neki zadatak. Kocnentracija je jedna od osnova učenja. Izuzetno je važno vježbati koncentraciju. Djeca sa slabijom koncentracijom u školi postižu lošiji uspjeh. Koncentracija nije jednostavna sposobnost, ona u sebi sadrži mogućnost da se usredotočimo, uvidimo i nereagiramo na distrakcije, odgodimo nagradu i reguliramo impulsivne emocionalne odgovore. I sasvim mala djeca mogu svoje misli usmjeriti na neki zadatak na neko vrijeme. Njihov period koncentracije je kraći nego kod starije djece i odraslih, ali ipak postoji..

Koncentracija djeteta2

Stručnjaci smatraju da se petogodišnje dijete određenom zadaćom može koncentrirano baviti u prosjeku 10 - 15 minuta. Što je dijete starije, to će moći duže vremena svoju koncentraciju posvetiti određenoj stvari. U procjeni kvalitete koncentracije djeteta treba biti realan te shvatiti da i odrasli trebaju odmor nakon 20 minuta koncentriranog rada. Najbolji je odmor od otprilike 5 minuta; prošetati, popiti čašu vode, rastegnuti se i vratiti na zadatak.

Već u dječjem vrtiću vide se znatne razlike između djece, neka se mogu bez problema koncentrirati i duže vrijeme, dok druga stalno lutaju od aktivnosti do aktivnosti. Neka djeca zbog svoje fiziologije ili emocionalnog stanja imaju poteškoća koncentrirati se na zadatke i ljude oko sebe, nekima od njih je teško uključiti se u zadatak, dok drugi brzo gube interes za njega i zadatak ostavljaju napola obavljenim.

Ako se dijete unatoč strpljivim uputama teško može koncentrirati, postoji mogućnost da postoje dodatni razlozi.

Koncentracija djeteta3

Djeca se mogu dugo koncentrirati na ono što ih zanima (npr. crtić).

Postoji nekoliko načina kako roditelj može pomoći djetetu da se duže koncentrira. Naprimjer, obratiti pažnju na fiziološke potrebe kao što je Količina sna (ako je dijete neispavano, ne možemo očekivati visok stepen koncentracije), voditi računa o manjem unosu šečera i većem unosu proteina, paziti da se dijete više kreće i više bavi različitim fizičkim aktivnostima, ukloniti sve što ometa, smanjiti sve što proizvodi buku, voditi računa o količini i vrsti svjetla, mjesto gdje dijete radi neka bude uredno itd..

Koncentracija djeteta4

Aktivnosti koje potiču koncentraciju: Ponavljanje radnji, društvene igre, otkrijte aktivnosti na koje se Vaše dijete može najbolje koncentrisati (kad radi rukama, audio - vizuelni podražaji, itd.), potičite dijete da dovrši aktivnost koju obavlja (nikada ne prekidajte dijete kada se igra, čak ni jelom niti spavanjem, jer dijete koje se prekida prisiljeno je da aktivnosti počinje stalno ispočetka dok mu ne dosade, radije mu napomenite da ručak počinje za 15 minuta i dajte mu vremena da završi igru).

Zabavne vježbe koncentracije:

Neka dijete dobro pogleda neki predmet. Zatvorenih očiju neka ga što detaljnije opiše. Na taj način možete se čak i natjecati (tko će zapamtiti više detalja).

Plešite, zauzimajte razne položaje, a tad viknite stop – dijete mora ostati u položaju u kojem se zateklo.

Koncentracija djeteta5

Križno gibanje – jedna od osnovnih vježbi kojom se paralelno aktiviraju obje moždane polutke te poboljšava koordinacija lijevo-desno, disanje, izdržljivost, sluh i vid. Vježba je također korisna za poboljšanje koncentracije i lakše ispunjavanje zadataka. Dijete stupa u mjestu naizmjence dotičući desno koljeno lijevim laktom i lijevo koljeno desnim laktom.

Vježbati koncentraciju možete pomoću raznih didaktičkih igara, od kojih su najbolje puzzle (broj puzzli ovisi o dobi djeteta). To su igre u kojima vidite koliko je vaše dijete predano zadatku te koliko se trudi.

Klasifikacije – možete navesti dijete da iz skupine kocaka izdvoji one žute boje, zatim neka u časopisu pronađe odjeću koju nosimo ljeti, neka nabroji pet divljih životinja, itd.

Vi ste ovdje: Home Savjeti Razvoj djeteta Koncentracija djeteta

Brzi kontakt

BabyCentar.ba

Tel: (+387) 33 260-725
Fax: (+387) 33 260-725
Email: info@babycentar.ba
Website: www.babycentar.ba

Partneri

TagCloud

bebe, djeca, roditelji, babycentar, philips, avent, duda, igračke, kolica