Mame i bebe

KAKO OJAČATI IMUNITET KOD DJECE

Bolesti su sastavni dio dječjeg života i u nekim slučajevima ne postoji način da ih izbjegnete. Iako djeca jačaju imunitet dok se bore protiv uzročnika bolesti, a i pedijatri smatraju kako je sasvim normalno da šest do osam puta godišnje obole od viroze, prehlade ili upale uha, ipak možete nešto učiniti da vaše dijete bude što rjeđe bolesno. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati dječji imunitet.

Servirajte djetetu što više voća i povrća

“Mrkva, grašak, narandže, grejp, jagode…, sve su to namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima, važnim nutrijentima za jačanje imuniteta”, objašnjavaju doktori. Fitonutrijenti mogu povećati proizvodnju leukocita, antitijela i interferona koji organizmu pomažu u borbi protiv virusa i bakterija. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata fitonutrijentima može organizmu pomoći i u borbi protiv hroničnih bolesti, poput raka ili bolesti srca. Stoga pokušajte djetetu servirati pet porcija voća i povrća dnevno.

Ako imate malo dijete, koje još dojite, u tom razdoblju jedite puno raznovrsnog voća i povrća. Poznato je da dijete preko mlijeka može osjetiti različite okuse, pa ako se tokom razdoblja dojenja upozna, primjerice, s okusom brokule vjerojatnije je da će to povrće prihvatiti i kad započnete s dohranom. Ako vaše dijete ne prihvaća neko voće i povrće, odnosno ne sviđa mu se okus, ipak mu nastavite nuditi tu namirnicu. Nakon što nekoliko dana uzastopno proba kašiku graška, sedmicu dana poslije sigurno će htjeti pojesti i dvije kašike.

Osigurajte djetetu dovoljno sna

Istraživanja su pokazala da manjak sna odrasle osobe može učiniti manje otpornima na bolesti, a isto vrijedi i za djecu. Novorođenčad treba 18 sati sna dnevno, manja djeca 12 do 13 sati, a predškolci oko 10 sati. Djeci u vrtiću može nedostajati sna jer im brojne aktivnosti mogu otežati spavanje. Ako vaše dijete ne želi spavati tokom dana, neka navečer ide ranije spavati.

Zašto je važno spavanje? Spavanje je dio našeg života, a posebno je važno za djecu jer direktno utječe na psihički i fizički razvoj. Ritam budnosti i spavanja regulisan je ritmom dana i noći. Usklađivanje tih ritmova započinje otprilike šest sedmica po rođenju djeteta, a ciklusi spavanja uspostavljaju se nakon tri do šest mjeseci. Do druge godine većina djece više vremena provede spavajući, a prema nekim istraživanjima, 40 posto djetinjstva provedu spavajući. Tokom budnosti postepeno se narušava fiziološka ravnoteža u organizmu, pa je spavanje nužno kako bi se ta ravnoteža ponovno uspostavila.

Vježbajte zajedno sa svojom djecom

Istraživanja pokazuju da vježbanje kod odraslih povećava broj leukocitnih stanica čija je uloga regulacija upale, prepoznavanje i uništavanje stranih agensa te onesposobljavanje bakterija, a redovna tjelesna aktivnost može isto djelovati i na djecu.

Kako bi vaše dijete steklo naviku redovnog vježbanja, budite im dobar uzor. Vježbajte s djecom umjesto da ih samo tjerate vani na igru, zajedno vozite bicikl, planinarite, igrajte košarku ili tenis…

Ne tražite antibiotik bez razloga

Antibiotici liječe samo bolesti uzrokovane bakterijama, a s obzirom na to da je većina dječjih bolesti uzrokovana virusima, ne tražite od pedijatra da vašem djetetu propiše antibiotik za svaku prehladu ili grlobolju. Neka istraživanja pokazala su da mnogi pedijatri pod pritiskom roditelja, koji misle da uzimanje tog lijeka neće djetetu štetiti, propisuju antibiotike i time zapravo rade veću štetu nego korist. Rezultat toga jest da bakterije postaju otporne na antibiotike pa je, primjerice, mnogo teže izliječiti upalu uha jer određena bakterija više ne reaguje na standardnu terapiju.

Kvalitetni dodaci prehrani

Gelée Royale Junior Medex

Proizvod Gelée royale junior Medex je razvio posebno za djecu. Sadrži 250 mg matične mliječi u jednoj bočici, prirodne vitamine C i E te prirodni beta karoten. Vitamini su pažljivo izabrani i prilagođeni potrebama djece. Vitamin C ima ulogu u funkciji imunog sistema i pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti, vitamin E ima ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa (djeluju kao antioksidant), vitamin A ima ulogu u funkciji imunog sistema te u očuvanju vida.

Gelée royale junior slasnog je okusa, a zbog jake narančaste boje, koja je posljedica sadržaja prirodnog beta karotena, privlačan je i na pogled.

Izbirljivost djece odsada neće više bit razlog za uzimanje proizvoda punih bojila i umjetnih aroma, jer djeca Gelée royale junior obožavaju. Ponudite im ga prije punovrijednog doručka, kao nagradu za pravovremeno ustajanje ili skupa s njima »nazdravite« novom danu i pri tome za sebe odaberite jedan od proizvoda Gelée royale za odrasle.
Proizvod je u bočicama koje su sigurne i jednostavne za uporabu, a istovremeno čuvaju i osiguravaju kvalitetu sastojaka proizvoda.

Related Posts