Mame i bebe

Kako se pravilno kupa beba

Svakako pročitajte naš članak o sigurnom kupanju prije nego što započnete. Najvažniji sigurnosni savjet je da nikada ne ostavljate dijete u kadi – ni na minut.

 

Koliko često trebate okupati bebu

U mnogim porodicama kupka postaje fokus noćne rutine spavanja. Ali iz perspektive čistoće, sve dok beba ne puže okolo i upada u nered, kupka zaista nije potrebna više od nekoliko puta nedeljno. Dovoljno je da operete lice često, očistite gdje god ima nabora kože i temeljito očistite područje genitalija nakon svake promjene pelena.

kupanje bebe

Gdje da okupate bebu

Ima smisla koristiti kuhinjski sudoper ili malu plastičnu kadu za bebe. Standardna kada zahtijeva da kleknete ili se nesretno nagnete nad svojom bebom i daje vam manju kontrolu nad njegovim pokretima.

kupanje bebe3

Kako da okupate bebu

Evo kako to učiniti i šta će vam trebati da olakša kupanje beba. Uz malo sreće, vrijeme kupanja postaće jedan od najugodnijih dijelova vaših dana zajedno:

kupanje bebe2

1.       Skupite svu potrebnu zalihu za kupku i stavite ručnik, čistu pelenu i odjeću. Provjerite je li soba ugodno topla kako se dijete ne bi nahladilo.

2.       Napunite kadu oko 1/3 vode koja treba biti topla, ali ne i prevruća pri dodiru na unutrašnjost zgloba ruke – oko 32 stepena Celzijusa ili nekoliko stepeni toplije.

3.       Dovedite svoju bebu u kupaonicu i potpuno je skinite.

4.       Postepeno prvo stavite bebu na noge u kadi pomoću jedne ruke da joj poduprete vrat i glavu. Redovito sipajte šoljice vode za kupanje tokom kupke da se ne prehladi.

5.       Koristite blag sapun štedljivo (previše isušuje bebinu kožu). Operite je rukom ili krpom od vrha do dna, sprijeda i straga. Započnite ispiranjem njezina vlasišta vodom i sapunom. Isperite sapun s krpe i koristite ga za nježno čišćenje očiju i lica. Ako se sušena sluz skupila u kutu nozdrva ili očiju vaše bebe, trljajte je nekoliko puta malim dijelom navlažene krpe da je omekšate prije nego što je obrišete. Što se tiče genitalija vaše bebe, potrebno je rutinsko pranje.

6.       Bebu temeljito isperite čašama čiste vode i obrišite je čistom krpom.

 

7.       Omotajte svoju bebu u ručnik s kapuljačom i osušite je. Ako joj je koža suha ili ima malo pelenskog osipa, možda biste htjeli nanijeti blagi losion nakon kupke.