Mame i bebe, Oprema za bebe

Opasna greška s kolicima koju roditelji čine po vrućem vremenu

Želite da svoju bebu ohladite u vrućim ljetnim danima, ali pazite da to ne činite kad izlazite u šetnju.

Bacanje navlake preko kolica kada je beba u kolicima moglo bi se činiti očiglednim načinom da je u vrućem ljetnom danu ohladite i zaštitite od sunca. (Budući da bebe mlađe od šest mjeseci ne mogu nositi kremu za sunčanje, mnoge mame i tate osiguravaju da kolica budu potpuno zasjenjena.) Ali neki roditelji zapravo pogoršavaju situaciju, kažu pedijatri sa KCUS-a. Dr. Begić je rekao lokalnim novinama da čak i tanki pokrivač može neugodno ugrijati stanje u kolicima i ugroziti vašu bebu. “Dosta je vruće u kolicima, nešto poput termosa”, rekao je Dr. Begić za Baby Centar.

Testirali smo tu teoriju i utvrdili da se nakon 90 minuta nepokrivena kolica zagrijala do 22 stepena, dok su kolica s tankim pokrivačem za samo 30 minuta dosegla 34 stepena. Nakon sat vremena provedenog na suncu, bilo je zastrašujućih 37 stepeni.

Ova otkrića ne iznenađuju Dr. begića, pedijatra na KCUS-u. Kaže da je zbog nedostatka protoka zraka temperatura u natkrivenim kolicima skočila. “Temperature mogu prilično brzo porasti u zatvorenom natkrivenom prostoru, baš kao i u automobilu”, kaže on. A to može predstavljati ozbiljan rizik za mališane.

„Bebe i mala djeca su osjetljivija na vrućinu od starije djece i odraslih“, kaže Dr. Begić. To je zato što se manje znoje, njihova sposobnost regulacije tjelesne temperature manje je učinkovita i ne mogu vam reći kada im je prevruće. To ih dovodi do povećanog rizika od bolesti povezanih s vrućinom, dehidracije, iscrpljenosti toplotom i toplotnog udara.

Dojenčad i mala djeca koja su izložena ekstremnoj vrućini mogu pokazivati ​​znakove nesvjestice, ekstremnog umora i jake žeđi. Ostali znakovi bolesti povezane s vrućinom uključuju povraćanje, brzo disanje i nemir, a vrućina može pogoršati postojeće bolesti ili zdravstveno stanje.

To, međutim, ne znači da morate biti kuću tokom vrućine. Čuvajte djecu u šetnji slijedeći ove smjernice:

Ako kod kuće nemate klima uređaj da se vaša porodica ohladi nakon izleta, budite strateški i planirajte pauze u kafiću s klima uređajem. “Potražite utjehu u tržnom centru ili slično, posebno za oslobađanje od vrućine”, kaže Dr. Begić.