Mame i bebe, Trendovi

Osjetljiva i suha koža kod beba

Bebina koža

Bebina koža je vrlo osjetljiva pa je važno da se prema njoj postupa pažljivo. Neke bebe imaju osjetljiviju kožu od drugih, što može uzrokovati svrab ili upalu.

Osjetljivost se javlja kada se ošteti sloj kože, što uzrokuje otpuštanje vlage. Kada koža nije dovoljno hidratizovana, dolazi do njenog isušivanja. Tada se javlja svrab ili upala.

Faktori koji utiču na bebinu kožu

Koža novorođenčeta i dojenčeta ima svoje specifičnosti u odnosu na kožu odraslih osoba. U materici je ona imala idealne uslove – stalnu temperaturu, vlažnost i zaštitu od agresivnih sredstava iz okoliša.

Neposredno nakon rođenja i koža bebe je u izvjesnoj mjeri u jednoj vrsti šoka, i polako se počinje privikavati na mnoštvo više ili manje agresivnih sredstava sa kojima se susreće u vanjskom svijetu.

Faktori okoline, poput sezonskih promjena, centralnog grijanja, klimatizacije i pretjeranog kupanja mogu dodatno isušiti kožu. Šampon, prašak za pranje veša i maramice na bazi alkohola također mogu uzrokovati probleme.

Temperatura vode za kupku bi trebala biti 36 ili 37 stepeni, a dijete ne biste trebali kupati predugo, jer se može smanjiti nivo prirodnog ulja na koži. Bebino tijelo ne biste trebali grubo trljati peškirom.

Uljane kupke

Specifičnosti kože bebe ogledaju se, između ostalog i u tome da ona u većoj mjeri upija sve ono što na nju dođe, prije svega sapune i šampone za pranje kože i kose, ali i boje kojima su obojeni veš bebe i posteljina, kao i ostatke deterdženta i omekšivača.

Zato je prilikom kupanja i njege bebine kože potreban maksimalni oprez. Učestalo kupanje uz upotrebu sapuna i šampona oštećuje i isušuje kožu bebe, što za rezultat ima lakše prodiranje štetnih supstanci iz vanjskog svijeta.

U  apotekama se mogu kupiti uljane kupke i blaga sredstva koja ne isušuju već naprotiv ovlažuju kožu. Zato ćete od doktora koji vam daje takvo sredstvo za pranje bebe dobiti savjet koji će se u prvi mah učiniti nelogičnim, ali je ispravan.

Savjet, naime, glasi da nakon kupanja ne sapirete sa kože sredstvo u kojem ste prali bebu, nego da ga samo blago posušite peškirom. Veliki broj mladih majki pretjerano strahuje za čistoću bebe i zato ih često kupaju.

Odjeća i posteljina

Kvalitetna odjeća omogućava djetetu toplinu, osjećaj ugodnosti, miran san i uživanje u svim dječjim aktivnostima bez obzira na godišnje doba.

Odjeća treba biti  izrađena od prirodnih i kvalitetnih materijala, praktična i udobna. Odabrana odjeća bi trebala biti jednostavna za održavanje i oblačenje. Na taj način ćete sebi i vašem djetetu olakšati oblačenje – za koje će trebati pomoć prvih nekoliko godina.

Bebu oblačite u prirodne tkanine poput pamuka i lana, koje koži omogućavaju da diše. Posteljina bi također trebala biti od prirodnih materijala, jer beba na njoj provodi čitavu noć i dobar dio dana. Redovno perite posteljinu kako biste spriječili pojavu grinja i prašine.

Uvijek koristite proizvode za pranje veša namijenjene bebama. Operite područje na kojem je inače pelena blagim sredstvom za čišćenje bez mirisa ili običnom vodom. Izbjegavajte upotrebu pudera za bebe.

Savjeti za njegu suhe kože i sprečavanje nastanka ekcema

1 Kožu bebe, naročito ako je i inače suha, perite mlakom vodom, bez dodatka antibakterijskih i mirisnih sapuna, jer je često pranje sapunima i šamponima isušuje.

2 Ako beba ima suhu kožu, perite je i kupajte u bezmirisnoj uljnoj kupki.

3 Treba izbjegavati pjenušave kupke, jer one isušuju kožu.

4 Ostatke hrane sa kože lica operite mlakom vodom poslije svakog hranjenja i nježno obrišite kožu najmekšim peškirom.

5 Često mijenjajte pelene.

6 Svaki put, nakon stolice, operite kožu mlakom vodom.

7 Treba koristiti pelene koje su od kvalitetnog materijala koji ima sposobnost brzog upijanja vode. Na taj način sprječava se tzv. maceracija ili kako se u narodu naziva ojed kože.

8 Za njegu suhe kože upotrebljavajte bezmirisne hidratantne kreme. Treba ih nanositi nekoliko puta na dan.

9 Za suhu kožu pripravci u obliku losiona bolji su od kreme. Sva druga sredstva izbjegavajte.

10 Rublje i posteljinu bebe perite odvojeno.

11 Poslije mašinskog pranja, ponovite ispiranje – još bolje je ručno ispiranje.

12 Za pranje upotrebljavajte hipo alergeni deterdžent.

13 Nemojte upotrebljavati omekšivač rublja