Oprema za bebe, Trendovi

Top 5 kišobran kolica na tržištu BiH

Kada u Vaš dom stigne najradosnija vijest u životu, većina mama i tata nakon prvog šoka pomisli na opremu koja će im trebati za dijete. Važan dio opreme bez kojeg se ne može je prvo prijevozno sredstvo kojim će se vaš mali nasljednik provozati u svijet. U mislima već vidimo male ručice koje se pružaju iz crvene košare ili nas iz sportskog sjedala zabavljaju bacanjem dude na pod.
Odabir dječjih kolica skoro se može usporediti s kupnjom osobnom vozila. Tate će se većinom posvetiti proučavanjem tehničkih karakteristika, dimenzija i prednosti kolica. Buduće majke pametno šute, a na kraju donesu odluku.

Za Vaš smo pažljivo izabrali 5 najbolje ocjenjenih kišobran kolica, kako bismo Vam olakšali prilikom izbora pri kupovini kolica za dijete.

U ovom članku pronađite:

Osnovne karakteristike kišobran kolica.

Joolz aer kišobran kolica

MacLaren Kišobran kolica Techno XT

FreeOn Lux Premium kolica

Cam Giramondo kolica

 Baby Jogger City Mini ZIP

Osnovne karakteristike kišobran kolica

Vjerujemo da mnogi roditelji nakon što odaberu kolica za svoje novorođenče ne planiraju kupovinu kišobran kolica. Današnja kolica su lagana, praktična i maksimalno funkcionalna. I sad se pitate zašto bi ih mijenjali? Za putovanja kišobran kolica su idealna.

U mjesecima kada je temperatura visoka, poželjet ćete lakša prozračnija kolica koja su ugodnija djeci za šetnju. Kišobran kolica su lagana. Dimenzijama su manja od klasičnih kolica, što naravno posebno dolazi do izražaja kad se sklope.

Lagana težina kolica omogućuje lakšu mobilnost, čak i kada dijete veselo trčkara pored kolica. Za razliku od klasičnih kolica, kišobran kolica imaju male točkove, plastične ili punjene umjetnom masom koja je lagana. Točkovi čine glavnu razliku među kišobran kolicima.

1. JOOLZ AER Kišobran kolica

 OSNOVNI PODACI

Marka: Joolz

Model: Aer

Tip: mala putna kolica

Zemlja porijekla: Holandija

Zašto bas Joolz Aer kišobran kolica?

Radi se o visoko kvalitetnim putnim kolicima, s prekrasnim ergonomskim sjedištem te maksimalnom udobnošću za nas, roditelje! Garancija je, pazi sad ovo: doživotna! Zanima vas detaljnije? Listajte dalje…

Prekrasnog, minimalističkog izgleda i divovskih funkcija, čvrsta i pouzdana. I sami smo mislili da je to nemoguća misija, no Joolz-ovci su napravili još jedan korak naprijed.

 Šta je to tačno bolje kod Aera u odnosu na konkurenciju? Za početak, mehanizam sklapanja i rasklapanja je vrhunski. Sve je izvodivo jednom rukom, u dahu. Simultanim pritiskom na sigurnosno dugme i glavno dugme ih otvarate ili zatvarate.

Točkovi

Nadalje, sva četiri točka su od kvalitetne EVA-e, nude perfektnu amortizaciju – i sve se nalazi unutar samog okvira, što znači manje podmazivanja i mogućnosti za kvarove! Prednje točkove je, naravno, moguće zakočiti pri vožnji na grubljim terenima. Sva 4 točka se jednim klikom otpuštaju iz konstrukcije radi lakšeg održavanja.

Težina

Aer teži svega 6 kg, a ima nosivost od 22 kg. (Na samim kolicima iza kopče, stoji da je nosivost 18 kg, no Joolz je u 5.mjesecu 2020 dobio certifikat EN1888-2, koji potvrđuje maksimalnu nosivost od 22 kg!)

Kočnica i ručka

Kočnica je nožna i nalazi se na sredini zadnjeg dijela konstrukcije. Vrlo je jednostavna za korištenje čak i u sandalama, a aterira se jednim potezom.

Ručka za upravljanje je od predivne umjetne kože, koju je nevjerojatno lako održavati! Ne samo da je materijal super, radi se o jednoj od viših ručki za upravljanje (što će zasigurno laskati mnogim visokim roditeljima) sa divnih 106cm.

Sjedište

Što se tiče Aerovog sjedišta, jedno je od najviših na tržištu, sa svojih 55 cm visine – idealno za visoku djecu (a i maksimalno iskoristivo!), deklarirano na 6+ mjeseci.

Zaista je nevjerovatno da jedna kolica ove veličine mogu podnijeti vožnju po jako teškim terenima, i to bez ikakvog rasklimavanja i škripuckanja.

Šta roditelji mislje o Joolz Aer kolicima?

 Preferiram lagana kolica koja se sklapaju i rasklapaju jednom rukom, još uz to i  estetski super izgledaju!”  – Ana-Marija

“Definitivno najbolji buggy ikada, za sve preporuke.” – Kristina Ž.

2. MacLaren Kišobran kolica Techno XT

OSNOVNI PODACI

Marka: MacLaren

Model: Techno XT

Tip: kišobran kolica

Zemlja porijekla: UK

Najveće prednosti: izuzetno lagana  prostrana kolica

Zašto baš MacLaren Techno XT kišobran kolica?

Konstrukcija Maclaren Techno XT dječjih kolica izrađena je od laganih i čvrstih legura aluminija serija 6000 i 7000, koje se koriste za izradu zrakoplova. Maclaren je jedini brand koji daje doživotnu garanciju na konstrukciju dječjih kolica.

Kolica dolaze u potpunosti sastavljena i opremljena su navlakom za kišu, krovićem, korpom za potrepštine, praktičnom ručkom za prenošenje sklopljenih kolica i sigurnosnim pojasevima u 5 tačaka.

Točkovi

Za ugodnu vožnju i jednostavno upravljanje tu su i prednji kotači koji se rotiraju 360° oko okomite osi i amortizacija na svim kotačima. Točkovi su izrađeni od EVA pjene, promjera 15,9 cm.

 Težina

 Maclaren Techno XT lagana su (samo 6,7 kg)  i prostrana kišobran kolica dizajnirana za potpuni užitak u vožnji. Dječja kolica Techno XT pogodna su za korištenje od rođenja pa sve dok dijete ne dosegne težinu od 15 kg.

Ručka

 Ergonomske ručke dječjih kolica Maclaren Techno XT mogu se podešavati po visini (2 položaja), kako bi i roditeljima višeg rasta omogućile ugodno upravljanje kolicima.

Sjedište

 Nagib sjedala može se jednostavno podešavati jednom rukom (4 položaja), baš kao i oslonac za noge. Sklapanje i rasklapanje kolica neće poremetiti napravljena podešavanja.

Sjedište se može jednostavno skinuti i oprati u hladnoj vodi ili stroju za pranje rublja (koristiti program za osjetljivo rublje). Sve tkanine su prozračne.

Šta roditelji misle o MacLaren Techno XT kolicima?

“Jednostavnost u izgledu i lakoća sklapanja veliki plus kod mene “ – Eldina R.

3. FreeOn Lux Premium kolica

OSNOVNI PODACI

Marka: FreeOn

Model: Lux Premium

Tip: kompaktni buggy

Zemlja porijekla: EU

Najveće prednosti: ultra kompaktna gradska kolica

Zašto izabrati FreeOn Lux Premium kolica?

Pouzdana konstrukcija od aluminija od svega 7.5 kg je osnova Lux Premium kolica. Sklapanje i rasklapanje je iznimno jednostavno. Sve se odvija uz pomoć samo jedne ruke u jednom potezu. Za rasklopiti kolica, potrebno je pritisnuti sigurnosno dugme te glavno dugme i podići kolica prema sebi. FreeOn Lux je rame uz rame Lux Premiumu. U čemu se razlikuju? Ventilacijski otvor se kod Lux-a otvarao uz pomoć 2 zasebna zipa, dok se kod Premium verzije otvara kružnim zipom; kotači na Lux-u su sivi, dok su na Premiumu crni, a tu je i razlika u tkanini – najlakše ćete ih razlikovati po šavovima na footrestu.

Točkovi

Amortizacija se nalazi na sva 4 jednostruka točka. Između zadnjih točkova, tačno na sredini, nalazi se kočnica na klik-klak sistem.

Prednji točkovi se mogu fiksirati za grublje terene. Ova kolica su svakako namijenjena za vožnje gradom, tako da je sve više samo bonus.

Sjedište

Sjedište nudi cijelih 80 cm u ležećem položaju, s podignutim podesivim dijelom za noge. Naslon je visine 43 cm i podešava se na klik, te nudi 3 različita položaja – ležeći, polusjedeći i sjedeći. Do samog krova ima još dosta mjesta.

Ručka

 Upravljačka ručka je od umjetne kože, ugodna na dodir i jednostavna za održavanje. Sa svojih 104 cm visine, sigurni smo da odgovara svima.

Korpa

 Shopping korpa je dio same konstrukcije. Otprilike stane jedna vrećica srednje veličine (papirnata). Dostupna je sprijeda i straga, osim kad je sjedište u ležećem položaju, onda samo sprijeda. Izdvojili bismo što nije skroz nisko pozicionirana, na tlu, već lagano odignuta i zatvorenijeg tipa, tako da ne kupi svu prljavštinu.

Unutar korpe se nalazi i pojas za nošenje – savršena stvar!

Šta roditelji misle o FreeON Lux Premium kolicima?

“Lijepa i povoljna kolica. Nevjerovatno kvalitetna kolica i apsolutno opravdava uloženi novac – Ivana K.

4. Cam Giramondo kolica

OSNOVNI PODACI

Marka: CAM

Model: Giramondo

Tip: kišobran kolica

Zemlja porijekla: UK

Zašto izabrati Cam Giramondo kolica?

Kolica su lagana (samo 5,3 kg) i kompaktna. Velika prednost ovih kolica je što ih možete koristiti od rođenja bebe. Krović postaje suncobran, a naslon za noge se može prilagoditi po visini.

Prednji točkovi imaju sistem zaključavanja I možete ih skidati radi lakšeg održavanja.  Kolica imaju mekani prednji i stražnji ovjes.

Točkovi

Prednje  točkove možete odstraniti kako biste ih lakše očistili. Prednji točkovi imaju sistem zaključavanja kako se kolica ne bi pomjerala kada beba odmara. Zadnji točkovi imaju snažnu sinhronizovanu kočnicu.

Sjedište

Sjedište I naslon možete podesiti u više položaja tako da su kolica savršena za korištenje od rođenja. Sjedište je široko i ojačano. Pružit će vašem djetetu osjećaj udobnosti I sigurnosti.

Ručka

 Upravljačka ručka je izuzetno čvrsta, stabilna, ugodna na dodir i jednostavna za održavanje. Sigurni smo da će odgovarati svima.

Korpa

 Giramondo kolica imaju veliku korpu za odlaganje stvari. Otprilike stane jedna vrećica srednje veličine (papirnata). Korpa će sigurno ispuniti sve zahtjeve, u nju možete smjestiti zamjensku odjeću, omiljene igračke ili ono što ste kupili u prodavnici.

Šta roditelji misle Cam Giramondo kolicima?

“Izuzetno čvrsta i udobna kolica, sve preporuke!” Sanela. P.

5. Baby Jogger City Mini ZIP

 OSNOVNI PODACI

Marka: Baby Jogger

Model: City Mini ZIP

Tip: kišobran kolica

Zemlja porijekla: SAD

Najveće prednosti: praktičnost i kompaktnost

Zašto izabrati Baby Jogger City Mini ZIP kolica?

Lagana ali čvrsta konstrukcija koja drži i slona, a dolaze uz doživotnu garanciju na samu konstrukciju! Bez greške, ova kolica će zaista odraditi 4 godine za koliko su “predviđena”.

Točkovi

Kotači su od EVA-e, zadnji točkovi su veličine 16 cm a prednji 14 cm. Idealna za vožnju na ravnim, glatkim površinama, no s obzirom na mogućnost fiksiranja prednjih točkova, moguće je provesti ih ponekad i po nešto zahtjevnijim terenima. Važno je napomenuti da prednji točkovi imaju amortizere koji ublažavaju prelazak preko manjih neravnina, kao što su rupe i slično.

Kočnica

Što se tiče kočnice, postoje dvije verzije, starija i novija. Tako da Zip dolazi s ručnom ili nožnom kočnicom. Obje su super, bez daljnjega, kao i obje verzije!

Sjedište

Sjedište je sasvim pristojne veličine i definitivno može akomodirati i veću djecu. Od sjedišta do gornjeg ruba ima 40-ak cm, no od sjedišta do krova čak 66 cm! Sjedeći prostor je dubok 24 cm i širok 35.5 cm. Tu se još dodaje i dužina dijela za nožice, dakle još 22.5 cm dubine.

Ručka

 Upravljačka ručka je fiksna, niti ima nagibe, niti se izvlači. Za one koji unaprijed znaju da žele mogućnost podešavanja ručke – pogledajte Baby Jogger modele City Mini GT ili GT2. Uz Zip dolazi i držač za čašu kao dio osnovne opreme, što je ogroman plus za sve mame koje vole imati svoju čašu vruće kave putem!

Korpa

 Košara za stvari je srednje veličine, lako dostupna dok je sjedište uspravno ili u poluležećem položaju. Kada se spusti u potpuno ležeći, teže je dostupna. To i jest i nije problem. Problem je eventualno za roditelje koji ih koriste za vrlo malene bebe koje još moraju biti konstantno u ležećem položaju, no i tada je moguće pristupiti joj sa strane.

Šta roditelji misle o Baby Jogger City Mini ZIP?

“Izuzetno čvrsta i udobna kolica, sve preporuke!” Sanela. P.