Mame i bebe

Uspostavljanje rutine spavanja bebe

Koje su prednosti rutine spavanja?

Vaša će beba biti opuštenija ako zna šta slijedi. Što je opuštenija, to je veća vjerovatnoća da će lako otići u krevet i brzo zaspati. Pridržavajte se rutine najbolje što možete, čak i kad niste kod kuće – vašoj bebi može biti lakše da se smjesti u svoj prenosivi krevetić u nepoznatom okruženju.

Što prije uspostavite rutinu spavanja, to bolje. Kad je vaša beba mlađa od 6 ili 8 sedmica, počnite slijediti postavljenu rutinu svake noći. Brzo će shvatiti dosljednost i predvidivost.

Obred spavanja često je dobar i za roditelje. Posebno je vrijeme koje ćete izdvojiti za dijete, što možete planirati.

 

Kako možemo uspostaviti dobru rutinu spavanja?

Počnite na vrijeme uveče, tako da imate vremena da prođete kroz rutine prije samog spavanja. Naročito za male bebe jer je najbolje da te rutine budu kratke i jednostavne: kupanje, priča ili pjesma u stolici za ljuljanje.

I dok svakako možete započeti svoj ritual u kupaonici ili dnevnoj sobi, on bi trebao završiti u spavaćoj sobi vaše bebe. Važno je naučiti svoju bebu da je njegova soba lijepo mjesto, a ne tamo gdje je “protjeran” prije spavanja.

Koje vrste stvari trebamo uključiti u svoju rutinu?

Sljedeće rutinske ideje za vrijeme spavanja su one koje su funkcionirale za ostale članove BabyCentr-a. Možda ćete ovdje pronaći nešto što vama odgovara.

Pustite malo dijete

Ponekad vam pomaže da pustite svoju bebu da isprazni energiju iz sebe prije nego što je pokušate pripremiti za spavanje. Zato slobodno zaplešite s bebom uz omiljenu pjesmu, ili dopustite da se ljulja u ležaljki ako je raspoložena. Sve dok ne pređete na igranje s nečim mirnim i tišim – poput kupke i priče u krevetu – prije nego što krene na spavanje, to može biti prvi korak prema spavanju.

spavanje bebe-min

Pružite bebi relaxaciju

Jedan od najpopularnijih dijelova mnogih obreda za vrijeme spavanja je kupka. Sjedeći u toploj vodi može biti umirujuće iskustvo, a kada očistite i posušite bebu to je odličan način olakšavanja bebi spavanja. Kupka je također prekrasan način da vaš partner provede neko posebno vrijeme s djetetom, pogotovo ako dojite i vaš partner ne može toliko pomoći uz obroke.

Ako se vaša beba uzbuđuje tokom kupanja ili u njima ne uživa, vjerojatno je bolje izostaviti ih iz noćnog rituala. Bebama nije potrebno kupanje više od jednom ili dva puta nedeljno, tako da nije potrebno forsirati ako bebi ne predstavlja zadovoljstvo.

spavanje bebe2-min

Vodite računa o higijeni

Rutina pripreme bebe za krevet može uključivati ​​pranje lica i ruku, brisanje desni ili pranje zuba, promjenu pelena i ulazak u pidžamu. Dobro je započeti naviku četkanja zuba što je prije moguće, tako da se vaše dijete navikne.

Igranje tihe igre u dnevnoj sobi ili na podu spavaće sobe vaše bebe odličan je način da provedete zabavno vrijeme s bebom prije nego što dođe vrijeme za krevet. Vaša igra može biti jednostavna kao i krug peekaboo-a. Što god zabavi vašu bebu bez da se previše uzbuđuje, u redu je.

Još jedna zabavna ideja je da sakrijete nešto u krevetiću ili krevetu svog djeteta kako bi ga našao prije nego što ga stavite na spavanje –to može biti igračka, razglednica, zanimljiv predmet – i tada razgovarajte s bebom o tome. (Obavezno uklonite predmet iz krevetića prije nego što odete.)

Razgovarajte

Vrijeme za spavanje je lijepa prilika da roditelji provedu neko vrijeme razgovarajući sa svojom bebom. Ne morate čekati dok beba ne postane dovoljno stara da bi vam priopćila događaje tog dana. Jednostavno popričajte o proteklom danu sa bebom.

Recite “Laku noć”

Mnoge bebe uživaju u nošenju po sobi ili kući i govoreći laku noć omiljenim igračkama, ljudima i drugim predmetima, kao što su to zeko i njegova majka u Goodnight Moonu.

“Naš omiljeni ritual za spavanje je kada govorimo zbogom i laku noć suncu”, kaže Mirela sa Malte, Sarajevo.

spavanje bebe3-min

Pročitajte priču za spavanje

Glavni “konkurent” kupki kao omiljenom noćnom ritualu je čitanje priče o spavanju.

„Uspavljujući svog sina Adama svake večeri mu čitamo dvije do četiri priće“, kaže Maja iz Tuzle. “Čitamu mu od njegove 8 nedelje.”

Ne samo da će vaša beba naučiti prepoznati nove riječi – studije su pokazale da jezične vještine, pa čak i inteligencija, mogu ovisiti o bebinoj svakodnevnoj izloženosti bogatom rječniku – već će imati koristi i od vremena provedenog s vama.

Pogledajte našu listu omiljenih priča o spavanju.

 

Pjevaj pjesmu

Pjevanje uspavanke vremenski je testiran način da se pomogne uspavanoj bebi da zaspe. Vaša beba voli da čuje njen omiljeni zvuk – vaš glas – i neka, umirujuća melodija može je smiriti.

“Biram dvije različite pjesme svake večeri, a zatim zaključim sa našom pjesmom ‘noć-noć’,” kaže Suzana iz I. Sarajeva, koja ima dva dječaka. “Djeca su to prepoznala kao posljednje laku noć prije spavanja.”

 

Pustite neku muziku

Puštanje muzike ili uspavanke, klasične muzike ili drugih omiljenih dječjih pjesmica dok bebu uspavljujete- a zatim ostavite minimalno pojačano nakon što krenete – može vam pomoći da olakšate prijelaz s budnog na spavanje. Zvuk ga može takođe umiriti, uz dodatnu korist pri utapanju vanjske buke.